Sosyal medya yasası, diğer adıyla “Dezenformasyon Yasası” (bkz. dezenformasyon) artık hayatımızın bir parçası. Ne var ki hala pek çoğumuzun aklında bu yasaya ilişkin sorular ve endişeler var.
Gelin Sosyal Medya Yasası nedir, yeni düzenlemelerle hayatımızda neler değişecek, yasanın kapsamları nelerdir gibi en çok merak edilen soruları birlikte cevaplayalım.
Öncelikle sosyal medyanın veya sosyal ağın ne anlama geldiğini ele alalım.
Sosyal ağ, sosyal ilişkiler neticesinde meydana gelen çevrimiçi bir platformdur. Bizlerde bu doğrultuda sürekli eğlenceli anlarımızı, hobilerimizi ve özel hayatlarımıza dair bütün anlarımızı bu ağda paylaşıyoruz. Hal böyle olunca, zamanla bazı aksiliklerin meydana gelmesi ve bu durumun kötüye yorulmasından kaynaklı “internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi” hakkındaki düzenlemeler yürürlüğe geçirildi.
Sosyal medya platformları, kullanıcıların ürettikleri veya hobi olarak paylaşmak istediği online bir ağdır. Sıklıkla kullandığımız sosyal medya platformları ise şu şekildedir:
- Tiktok
- Youtube
- Snapchat
- Swarm
- Linkedln
Bu platformlar 1 Ekim itibariyle Türkiye’de en az 1 temsilci bulundurmak zorundalar.
Yeni sosyal medya yasası nedir?
Sosyal medya kanunu aslında oldukça kapsamlıdır. Dezenformasyonla mücadele edilmesi amacıyla 40 maddeden oluşan bu yasa AKP ve MHP’nin milletvekillerinin imzası neticesinde TBMM’ye sunuldu. Bu yasadaki teklife göre; korku, panik yaratmak suretiyle devletin kamu düzeni, güvenliği ve sağlığını riske katacak aykırı bir kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası yaptırımı uygulanacak. Böylelikle sahte hesap veya isimler yoluyla yasaya uygun olmayan içeriklerin veyahut başka bireylerin dini, siyasi, küfre dayalı girişimlerini ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.
Yeni sosyal medya yasası tam olarak neleri kapsar?
İnternet ve sosyal medya platformları, tüm dünyada en çok tartışılan konular arasında ilk sırada yer almayı yine başardı ve bu sayede sosyal medya yasası sonunda Resmi gazetede yayına girdi.
-
Haber sitesi çalışanları artık basın kartı alabilecek ve daha şeffaf olacak
Bu yasa yürürlüğe girmeden önce Basın Kanunu ile gazetecilere sağlanmış olan birçok hak bireylere sunulmuyordu, şimdiki yasa sayesinde yayıncılara da artık basın kartı verilebilecek. -
Çocuklar isteyerek yapılan ya da yapılmayan kötü içeriklerden korunabilecek
Bu sayede çocukların ahlaka ve yasaya uymayan zararlı durumlara maruz kalması durumu önlenecek. Özellikle de ailelere bu konuda gerekli bilgilendirme için erişim sağlayıcıları birliğine görevler yönetilecek. -
BTK’ya yetki gönderilecek
İlgili mevzuat süresince kamu hizmetlerinin yürütülmesi gereken kişisel verilerin sağlanması, tüketici hak ve hukuku, raporlama ve mali yükümlülükler gereğince tabi tutulması hedeflenmektedir. - Sosyal medya şirketleri ofis açabilecek ve adli sicil kaydı önemli hale gelecek
-
Bilerek yalan yanlış bilgi yayanlara 1-3 yıl arası hapis cezası yaptırımı uygulanacak
Suçun işlendiğini ispatlamak için belirli şartlar bulunmakta. Gelin hep birlikte bunlardan bazılarını ele alalım.- Kamudaki barışsal faaliyeti bozmaya yönelik ise
- Yayılan haberin gerçeklikle payı bulunmuyorsa
- Kamu sağlığına tehdit içeriyorsa
- Ülkenin güvenliğini sağlamıyorsa
- Ülkede panik ve korkuya sebep oluyor ise
çeşitli sürelerde değişen hapis cezası söz konusu olacaktır.
- İnternetteki haber sitelerine gerekli düzenlemelerin oluşturulması
Bu sayede süreli yayın kapsamına girilmiş olunacak. - Basın ilan kurumu uygun bulmadığı yayının durdurulması için diledikleri talepte bulunabilecekler.
- Muhafaza edimi ve teslim yükümlülüğü sağlanacak.
Photos by Campbell, Adem AY on Unsplash
1 Yorum
Sosyal medya yasası hem iyi, hem de kötü oldu. Sosyal medyayı gerektiği gibi kullanmayanlara yazık olacak.