Kim için çalışıyoruz? Gerçekten kendimiz için mi? Ben nedense senelerce uğraşıp didinip her türlü eziyeti çektikten sonra bütün bu uğraşların benden çok devlete yaradığını düşünüyorum ve eğer durum gerçekten buysa bir yerlerde yanlış bir şeyler var, ben şahsen düşündüm taşındım olayın içinden bir türlü çıkamadım konuya vakıf birileri varsa lütfen beni de aydınlatsın.
Konumuz şu; aylık 70.000 TL cirosu olan 3 kişinin çalıştığı bir mağazanın yıllık gelir ve giderleri göz önünde bulundurulduğunda kim ne kazanıyor, kime ne kalıyor.
Eminim bir çokları şöyle güzel vitrinli bir mağazanın önünden geçerken aklından “vayyy bee götürüyorlar malı, para basıyolar şerefsizler” türü düşünceler geçirmiştir, peki acaba gerçekten malı götüren onlar mı? Yada şöle söyleyelim; vergisini düzenli ödeyen küçük ve orta büyüklükteki fakat güzel vitrini olan esnaflar mı yoksa acımasızca çalıp çırpan, olay vergi ödemeye gelince elleri ceplerine gitmeyen büyük başlar mı “şerefsizler” ?
Sözü uzatmadan konumuza dönecek olursak; aşağıdaki tablo %50 kâr marjı (ki böyle bir kâr marjı pek yok) ve toplam 1 yıllık ciroda gelir ve giderleri göstermektedir. İğneden ipliğe kadar olmasa da ticareti bildiğim kadarıyla kabaca bir hesap yaptım, yanlışım varsa –şimdiden affınıza sığınıyorum– birlikte düzeltelim.
İŞLETME GİDER LİSTESİ
Alınan mal: 560.000
Kar (%50): 280.000
Satılan mal: 840.000
K.D.V: 42.710 Devlete ödenir ( 280.00 TL nin %18’i)
Stopaj: 16.000 Devlete ödenir (iş yerinizin 1 aylık kirasına eşit olan tutar her üç ayda bir defa olmak üzere yılda 4 defa ödenir)
Yıllık gelir vergisi: 15.000 Devlete ödenir (tahmini miktar / yıllık elde ettiğiniz kâr miktarına göre değişkenlik gösterir, ne kadar çok kar ederseniz ödediğiniz yüzde aynı oranda artar)
Diğer vergiler: 5.000 Devlete ödenir (çevre temizlik vergisi, tabela vergisi, yıllık defter tastik vs)
SSK: 10.800 Devlete ödenir (çalışanların sigorta primleri – 3 kişi)
Sigorta: 2.000 (işyeri sigortası, araç kaskoları vs.)
Banka komisyon: 75.600 (taksitli satışlardan bankalara ödemiş olduğunuz komisyon)
Genel giderler: 111.000 (kira, elektrik, su, telefon, aidat, yakıt, yemek, temizlik vs.)
Toplam Masraf: 278.110
Kar-Masraf Farkı: 1.890 TL (Not: daha bir çok gider eklenmeden hesaplanmış hali.)
Sonradan aklıma gelenler: aylık muhasebe masrafı 325 TL, aracınızın bakım servis masrafları 1.000 TL (ee tabi birde yılda bir kere arıza yapar muhakkak, iyimser olalım) falan filan, yani bu tablo böyle uzar gider…
Uzun lafın kısası benim uğraşlarım, çabalarım sonucunda devlet ortalama olarak 100.000 TL’yi cebe indiriyor (söke söke alıyor) yani uğraşan ben didinen ben ama benim kazandığım paranın kat ve kat fazlasını kazanan devlet, e bana da 3’ün 1’i kalıyor :)
Büyüksün DEVLET baba!..
2 yorum
Hakkaten birebir doğru vallahi.. Allahtan ben işveren değilim işçiyim ne düşünecem diyecem ama muhasebeyi tutunca diyemiyorum..:))
üstat neden teknopark lardan birine geçmiyorsun