Türkiye’de evcil hayvanların, özellikle rağbet gören köpek cinslerinin fiyatları pek çok farklı nedene bağlı olarak ciddi değişkenlikler gösterebilmektedir. Sizler için bu nedenlerden bazılarını derlemeye ve listelemeye çalıştık.
1. İthalat
Özellikler bazı değerli cinslerin üretimi oldukça zahmetli ve zordur. Gün geçtikçe artan taleplere yetişmek için birçok satıcı yurt dışından ithal olarak köpek getirip ülkemizde satışa sunmaktadır. Bundan dolayı bazı ırklar için dolar kuru fiyatlara çok etki eder.
Birçok cins köpeğin ithalatı söz konusudur ancak birkaç cins güncel kurdan daha fazla etkilenir. Bunlar arasında Pomeranian Boo, Maltese, Toy Poodle, Bichon Frise vb. süs köpekleri ilk sıralarda yer almaktadır. İthalat yoluna gidilmesindeki sebebi ise, talebin yüksek olmasına rağmen ülkemizde ki üretimin az oluşu ve üretimin zahmetidir. Bu cinslerin safkan olanları genelde az sayıda yavru verir ve doğumları genelde problemli bir şekilde gerçekleşir. Bu sebep ile doğum anında veteriner müdahelesi gerekebilir.
İthal bir köpekte gümrük masrafları, köpeğin ithalatı için gerekli belgelere ait masraflar, vergilendirmeler ve nakliye ücretleri göz önünde bulundurularak fiyatın yüksekliğine şaşırmamak gereklidir.
2. Mevsimsel Talep
Köpeklerin güncel fiyatlarını yine talep belirleyebilir. Örneğin yaz aylarında daha fazla talebin oluşu fiyatların yükselmesine sebep olur. Talep, bazı ırklar için fiyatı neredeyse iki katına kadar çıkarabilmektedir.
Yukarıda bahsi geçen sebepler köpek ırklarının genelini etkileyebilirken, aşağıdaki sebepler ise satın almak istediğiniz cinsin satıcılar arasındaki fiyat değişkenliğini belirtmektedir.
3. Safkanlık
Köpeğe ait safkanlık fiyatı en çok etkileyen şeydir. Bir cinsin “safkan” olabilmesi için, köpeğe ait tüm geçmiş soyunda hiçbir karışım (ilgili ırklar ile melezlik) bulunmamalıdır. Bu kural aynı zamanda tüm evcil hayvanlar için de geçerlidir. Safkan bir ırk her zaman daha pahalı olacaktır.
4. Belgeler ve Kayıtlar
Köpeğe ait şecere belgesi, kimlik belgesi, uluslararası pasaport veya diğer kayıt altına alınmasını sağlayan önemli belgeler fiyat konusunda belirleyici unsurlardır.
5. Yaş ve Anatomi
Talebin daha çok yavrular üzerine olmasına rağmen, evcil hayvanlarda yaş ilerledikçe fiyat artar. Bunun sebebi ise evcile yapılan masrafların (mama, aşı, veteriner, kayıtlar vs.) zamanla artmasıdır. Aynı zamanda anatomiye dair ipuçları veya kesinliklerin yaş ilerledikçe ortaya çıkmasıdır. Örneğin yavruların tümü mavi gözlü olarak doğsa da, yaş ilerledikçe gerçek göz renklerine kavuşurlar. Ancak mavi, yeşil gibi renkli gözlü hayvanların değeri diğerlerine göre daha yüksektir. Göz renklerindeki kalıcılık yaş ilerledikçe belli olacaktır.
Anatomiye dair birçok belirsizlik de ilerleyen yaşlarda kesinleşeceği gibi, kalıcı görünüşün fiyata olumlu veya olumsuz etki eden bir şey olduğu inkâr edilemez.
Tüm bu sebepler ile her cins köpek fiyatları arasında “uçurum” denebilecek kadar bir fark oluşabilir. Örneğin; Ülkemizde 1.200$ ile 2.000$ arasında değişen bir Pomeranian Boo cinsi köpek (yerli üretim) ilanına denk gelebilirken, ithal ve herşeyi tam olan safkan bir Pomeranian’ın 4.000$’dan başladığını gözlemleyebilirsiniz.
Son söz olarak, bir hayvansever olarak köpeğiniz veya diğer evcil hayvanınızla kuracağınız bağın, aranızdaki sevginin paha biçilemez olduğunu hiçbir zaman unutmamak gerekir. Ayrıca belirli bir köpek ırkına özel ilgi duymuyorsanız, Petcim gibi siteler veya hayvan barınakları aracılığıyla her zaman ücretsiz biçimde evcil hayvan sahiplenebilirsiniz.
Kaynak: https://www.petcim.com/sahibinden-satilik-kopek-ilanlar-41
Photos by rawpixel.com, bublikhaus on freepik.com
2 yorum
Köpek satın almaktansa sahiplenmek en güzeli değil mi?
Sanırım sahiplenilecek cins köpek bulma sıkıntısı da var. Tam bildiğim ve ilgilendiğim konular da değil esasında ama. :)
Toy poodle cinsi köpeklerden 1 tane almak istedim ancak fiyatları dudak uçuklatan cinsten :) Tüm satıcılar yurt dışından mı getiriyor bilmiyorum ama hepsi çok pahalı. Mutlaka Türkiye içerisinde de köpek üretenler vardır fakat onlarda yurt dışı (piyasa) fiyatlarını baz alarak satış yapıyorlar. Kendim çok masraf etmeden ürettim, aman ucuz olsun diyen yok.