E-posta adresi ve parola gibi verilerinizin bazı Hackerlar tarafından internete sızdırılmış olup olup olmadığıyla ilgili fikir edinebileceğiniz araçlardan: Firefox Monitor,
Bazen Hackerlar büyük veritabanlarını, e-postaları, parolaları veya diğer verileri ele geçirebilirse, bu bilgileri karaborsada veya webin karanlık kısımlarında paylaşmak veya ticari amaçlarla kullanmak isteyebiliyorlar.
Microsoft Bölgesel Diretörü Troy Hunt tarafından yayınlanan “Have I Been Pwned? (HIBP)” adlı internet sitesinde ise, ifşa olmuş olabilecek e-posta, parola veya telefon numaraları gibi verilerin yer aldığı ve içerisinde arama yapabileceğiniz veritabanlarının listesi yer alıyor.
Firefox Monitör aracı ise Have I Been Pwned? hizmeti verileri aracılığı ile, e-posta adresinizi kullanarak bazı verilerinizin web üzerinde ifşa edilip edilmediğiyle ilgili arama yapabileceğiniz ortam sağlıyor.
Hem HIBP hem de Firefox Monitor araçları içerisinde bu verilerin ifşa edilip edilmediği ile ilgili arama yapabilirsiniz.
Firefox Monitor hizmetinden online hesaplarınızın güvenliği ile ilgili bilgiler edinmek şu an ücretsiz.
Firefox Monitör veri ihlali tespit etmesi durumunda bu verilerin (e-posta bilgileri, IP adresleri ve parolalar vb.) hangi siteden hangi tarihte sızdırıldığı ile ilgili detaylar sağlıyor.
Firefox Monitör ayrıca ilerleyen zamanlarda da tespiti durumunda bazı verilerinizin ifşa olup olmadığı ile ilgili size bilgilendirmeler iletebileceğini belirtiyor.
Belirtilen sayfada veri sızıntısı mevcut ise?
İlişkili hesabın parolası güncellenmeli, eğer aynı parola aynı e-posta adresi ile başka hesaplarda da kullanılıyorsa bu hesapların da parolası güncellenmelidir, ihlale konu web sitesi hesabına giriş yapılamıyorsa sitenin ilgili kısmı ile iletişime geçilerek hesabın geri alınması seçenekleri değerlendirilmelidir.