Filament kısaca termoplastik malzemelerin 3D Yazıcılarda kullanılmak üzere özel olarak şekillendirilmiş halidir. Temelde granül halindeki malzemenin farklı aşamalardan geçirilerek bir plastik tel haline dönüştürülmesiyle oluşur. Plastik tel haline gelen filament bir makara üzerine özel yöntemlerle tıpkı bir bobin gibi sarılır. Temelde işlem basit görünse de granülden, filamente, filamentten sarım işlemine kadar olan tüm süreç ayrı bir özen gerektirir. Filamentin, 3D Yazıcıda kullanımı sırasında düzenli akışı ve kullanımı doğrudan imalat kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan birisidir.
Filament Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Baskı Kalitesini Artırmanın Yöntemleri Nelerdir?
Filamentlerle doğru sonuç alabilmek için “Filament, 3D Yazıcı ve Tasarım” üçlüsüne dikkat etmek gerekir. İyi bir tasarım, iyi bir 3D yazıcıda ve kaliteli / doğru filamentle başarıya ulaşır. Kaliteli ve doğru filament; homojen içeriğe, her yerinde aynı tolerans ölçümü yapılmış/elde edilmiş filament çapına, filamentin sarım düzenine ve kısa zamanda nem alamama özelliklerine sahip olmalıdır. BASF Forward AM bunları tam anlamıyla garanti etmektedir.
BASF, engin kimya bilgisiyle filament üretiminde malzemenin her yerinde aynı mekanik özelliklerle homojen sonuçlar elde etme imkanı sunmaktadır. Filament çapının toleransı ve sarım düzeni bu yapının olmazsa olmazıdır. Sarım düzeni ve toleransı problemli filamentler 3D Yazıcı uçunun (nozzle) sık tıkanmasına sebebiyet verdiği gibi elde edilecek modelin istenilen geometriye sahip olmasına da engel olmaktadır. Aynı zamanda sıklıkla uç değişimine neden olduğu için 3D Yazıcı kullanım maliyetini de artırır. Bununla birlikte hem filament maliyeti artmış olur hem de zaman verimli kullanılmamış olur.
Kısa zamanda nem almama özelliği baskı kalitesini etkilediği gibi elde edilecek model toleransı üzerinde etkili olması da maliyet ve zaman unsurlarını pozitif yönde etkilemektedir. Nem almış malzemeyi ayrıca bir işlemden geçirerek kullanmak mümkün olabilir ancak bu da ek bir işlem gerektirir.
Filament Çeşitleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılırlar?
Filamentlerin birçok çeşidi vardır. Temelde termoplastik esaslı malzemelerin birçoğu doğru ve hassas bir üretim methoduyla filamente dönüştürülebilir. FFF/FDM teknolojisi kullanan 3D Yazıcılarda, PLA, ABS ve PET filamentler en çok kullanılan malzemelerdir.
PLA, ABS ve PET malzemeler ile çevreci, gıdaya uygun ve sızdırmaz parçalar kolaylıkla elde edilebilir.
Bunların yanında PoliPropilen (PP), PoliAmid (PA), TPU, TPE, ASA gibi mühendislik filamentleri ile fonksiyonel çalışmalar yapılabildiği gibi karbon-elyaf katkılı PoliAmid, PET, Cam-Elyaf katkılı PoliPropilen ve 316L çelik filamentlerden de son kullanım ürünleri basmak mümkündür.