Marka ya da ürün hakkında bilgi veren basılı nitelikteki dokümanlara broşür denir. Genel anlamıyla broşürler ilgili firmanın vizyonu ya da sunduğu ürün ve hizmetlere ait açıklayıcı ve tanıtıcı bilgiler içerir. Bu sebeptendir ki marketlerden danışmanlık firmalarına, avukatlık bürolarından mobilya mağazasına kadar hemen her sektörde yer alan firmalar için önemli ve etkili bir reklam ve tanıtım aracıdır.
Buraya kadar broşürün kısaca ne olduğundan bahsettik. Şimdi gelin, broşürün ne işe yaradığına, hedef kitlesinin kim olduğuna ve başarılı bir broşürün nasıl olması gerektiğine hep birlikte bakalım.
Broşür Ne İşe Yarar?
Kişiler, firmalar ya da sunulan ürün ve hizmetler hakkında genel bilgi içeren, göze çarpan ve önemli özelliklerin ön plana çıkarıldığı broşürler, açıklayıcı, bilgilendirici ve tanıtıcı nitelik taşırlar. Ayrıca, oldukça etkili ve hızlı bir şekilde geri dönüş sağlayan reklama araçlarıdır. Broşürlerde yer alması gereken öğeler, resim, grafik ya da şema ve gerektiği yerlerde detaylı adres bilgileri ile müşteri kitlesini hedef alan çarpıcı çağrılar ve slogan tarzı yazılardır. Gereken yerlerde ürün detaylarına ve fiyatlarına yönelik bilgiler de verilebilir. Bu sebeple de oldukça hızlı geri dönüş sağlar.
Peki, broşürün hedef kitlesinde kimler var?
Broşürler, ait oldukları marka, hizmet ya da firmaya göre belirli bir gruba ya da genel bir kitleye hitap edebilir. Hedef kitleyi kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:
- Potansiyel müşteriler
- (Broşürde yer alan duyurularla ilgili olarak) potansiyel gönüllüler
- Potansiyel yatırımcılar (genellikle göz ardı edilen ancak en önemli hedef kitlelerden biri)
- Potansiyel ortaklar
- Basın yayın organları
- Genel halk
Başarılı Bir Broşür Nasıl Olmalıdır?
Kimimiz aldığı broşürleri alıyor, inceliyor ve markaya ya da firmaya geri dönüş yapıyoruz. Ancak kimimiz de broşürleri aldığımız gibi atıyoruz. Potansiyel müşterilerimizin aklında, yer almamız için broşürlerimizi nasıl tasarlamalıyız?
İşte size birkaç ipucu
- Öncelikle müşteri kitlenizi iyi tanıyın. Hedeflediğiniz müşteriler çocuk mu? Genç ya da yaşlı mı? Resmi bir kurumda mı çalışıyor? Hedef kitlenizde yer alan müşteri profilini ve ihtiyaçlarını belirleyin. Yapmanız gereken ilk şey budur. Müşterinizi tanıdıktan sonra ona hitap edebilmeniz daha kolay olur.
- Broşürde uzun ve detaylı açıklamalar yerine kısa ve anlaşılır bilgiler ve çarpıcı bir slogan olmalı. Gündelik yaşam telaşı içerisinde olan müşteri kitleniz, muhtemelen broşürdeki uzun cümlelerle kafasını doldurmak istemeyecektir. Dikkatlerini çekebilmek için broşürlerin “sizi ya da ürününüzü tercih etmeleri durumunda ne gibi fayda sağlayacaklarını” kısa ve öz bir şekilde anlatması gerekir.
- Etkileyici bir başlık ve etkileyici bir görsel kullanın. Broşürü alan kişi broşüre ortalama beş saniye kadar bakıyor ve bu beş saniye içerisinde okuyup okumamaya karar veriyor. Eğer broşürün başlığı, sloganı ya da görseli dikkat çekici değilse, o müşteriyi bu beş saniyede kaybettiniz demektir. Bu sebeple başlık ve görsel konusunda dikkatli olmalısınız.
- Geri dönüş eylemini kolaylaştırın. Farz edelim ki oldukça başarılı bir broşür tasarladınız. Kullandığınız slogan ve görsel çok çarpıcı. Müşterinin ilgisini çektiniz ancak firmanızın iletişim bilgisi, ürünün nerede satıldığı ya da detaylı bilgi alabileceği bir İnternet adresi yok. İşte o zaman hazırladığınız başarılı broşürün hiçbir anlamı kalmıyor. İletişim bilgilerinizi, satış yerlerini, İnternet adresi gibi detayları kesinlikle unutmayın. İlgisini çektiğiniz müşterinin size geri dönüşü çok kolay olmalı.
Bu ipuçlarının işinize yaraması ve potansiyel müşterilerinize etkili bir şekilde ulaşabilmeniz dileğiyle.