Cloudflare Nedir?
Cloudflare basitçe web sitesi sahiplerine dahili güvenlik önlemleri ve site hızı vaad eden bir küresel operatörüdür. Genellikle daha hızlı ve güvenli bir web sitesi sunmak amaçlarıyla tercih edilebiliyor. Dünyanın çeşitli noktalarından hizmet sağlayabilmektedir. Kullanıcılar web sitenize tıkladıklarında web sitenizin dosyalarına kendilerine en yakın sunucudan ulaşırlar ve dolayısıyla site dosyalarınızın yüklenmesini beklerken daha az zaman harcarlar. Özellikle global çapta yayın yapan web siteleri için ideal bir hizmettir.
Cloudflare Ne Tür Hizmetler Sunuyor?
Cloudflare, kullanıcılarına ücretli ve ücretsiz olmak üzere birçok araç sunmaktadır. Yüksek trafikli siteler için enterprise ve premium özellikleri de mevcuttur.
Sunduğu hizmetlerden bazıları şunlardır:
- CDN (Bkz: İçerik Dağıtım Ağı)
- Cloudflare Stream
- Load Balancing (Bkz: Yük Dengeleme)
- Caching (Önbellekleme)
- DDoS Koruması
- SSL
- Web Application Firewall (Bkz: Web Uygulaması Güvenlik Duvarı)
- DNS
Cloudflare SEO’ya Zarar Verir mi?
Cloudflare’ın pek çok açıdan iyi bir hizmet sağlayıcı olduğuna şüphe yok. Ancak Cloudflare’ın site arama motoru optimizasyonları açısından olumsuz etkiler oluşturduğuna dair çeşitli çalışmalar mevcut.
Birçok kullanıcı Cloudflare’ı etkinleştirdikten sonra sitesinde trafik kaybı yaşadığını paylaşıyor. Sizin de başınıza benzer durumlar geldiyse ve çeşitli alternatif arayışları içerisindeyseniz bu yazımız sizin için faydalı olacak.
Cloudflare Alternatifleri
Akamai
Akamai dünyada en çok bilinen ve güvenilen bulut tabanlı ağlardan birisidir. Akamai’nin küresel olarak dağıtılmış ağının dünyadaki web trafiğinin %15-30’unu oluşturduğu tahmin edilmektedir.
ABD’deki en iyi 20 e-ticaret sitesinden 19’u Akamai’yi kullanmaktadır ve yine ABD’deki en iyi 10 banka Akamai’nin güvenlik hizmetlerinden faydalanmaktadır. Çeşitli web tehditlerine karşı koruma sağlaması Akamai’nin güçlü yanlarından birisidir. Ayrıca ani trafik artışlarını da etkin bir şekilde karşılayabilmektedir.
Konu güvenlik olunca Akamai, her türden tehdide karşı hazırlıklıdır. Kona Site Defender özelliği ile birçok DDoS ve BOT saldırısına karşı web sitenizi korumayı vaad eder. Site güvenliğini izlemek ve her türlü tehlikeye karşı tedbirli olmak için iyi bir seçenektir.
Ücret: Akamai’nin ücretsiz deneme süresi mevcut ancak kalıcı bir hizmet almak isterseniz ücretli bir üyelik satın almanız gerekiyor.
FlexProtect
FlexProtect, Cloudflare’ın güçlü rakiplerinden birisidir. Bulut tabanlı hizmetleri bloglar, web siteleri ve e-ticaret siteleri için güvenli bir ortam sağlamaktadır. DDoS koruması, Web Application Firewall, BOT yönetimi, saldırı analizi ve daha fazla birçok hizmet sunmaktadır.
FlexProtect bot saldırılarını önleme konusunda adeta bir şaheser gibi çalışır. Bot verilerini kesin bir tutarlılıkla toplar, analiz eder ve botların nasıl gezindiğini belirleyerek IP adresi yerine davranışsal olarak örtüşen diğer botları engeller. FlexProtect, isminden de anlaşılabileceği üzere internet tehditlerini çok ciddiye alır ve hizmetleri de genel olarak bu çerçevede toplanmıştır.
Ücret: Ortalama blog yazarlarından çok profesyonellere hitap eden bir ücretlendirme politikası olduğu söylenebilir.
Sucuri
Sucuri’nin CDN hizmeti bulunmamaktadır ancak konu güvenlik olduğunda çok başarılı bir Cloudflare alternatifidir. Başka bir CDN hizmeti kullanıyorsanız ve web siteniz için ek güvenlik hizmeti arıyorsanız Sucuri sizin için çok iyi bir seçenektir.
Sucuri’nin en iyi yanı birçok platformla birlikte çalışabilmesidir. WordPress, Magento, Prestashop, Drupal, Jumla, ve hatta Tumblr ile uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Güvenlik yelpazesi altında DDoS koruması, Malware koruması, website firewall, SQL injection izleme, XSS Javascript hack engelleyici bulunmaktadır.
Ücret: Ücretsiz hizmeti bulunmamaktadır. Yıllık ücretli hizmetler sunmaktadır.
Amazon CloudFront
Amazon AWS, birçok araç ve hizmetten oluşan dev bir platformdur. Bu hizmetlerden birisi de Cloudflare’e harika bir alternatif olan Amazon CloudFront’tur. Diğer alternatifler arasında en güçlü ve pahalı olanıdır. Her türden içeriğin dağıtımını yapabilir. Dinamik içerik gibi statik içeriğin de dağıtımını hızlandırır.
Amazon CloudFront son derece özelleştirilebilir bir yapıdadır ancak kullanımı için teknik bilgi gerektirir. Bu yüzden Managed AWS isimli, daha kolay kullanılabilir bir hizmetleri bulunmaktadır. AWS genel olarak daha çok kurumsal müşteriler tarafından tercih edilmektedir.
Cloudfront ani trafik artışları için otomatik olarak donanım tahsis etme özelliğine sahiptir, böylece sunucunuz neredeyse asla down olmaz. Bu özellik DDoS saldırılarına karşı oldukça faydalıdır.
Ücret: İlk yıl ücretsizdir. Sonrasında harcadığınız trafiğe göre ücretlendirilirsiniz.
Stackpath
Stackpath, Highwinds ve MaxCDN gibi güçlü hizmet sağlayıcıları satın alarak pazara etkin bir giriş yaptı. Şu anda dünya genelinde 45 farklı konumda hizmet veriyor. Stackpath’ın kapsamlı güvenliği WAF ve DDoS koruması ile geliyor. Anında temizleme ve gerçek zamanlı analiz gibi özellikleri sayesinde siteniz için hızlı aksiyonlar alabilmenize yardımcı oluyor.
Geniş API dökümantasyonu ve sahip olduğu güvenlik araçları Stackpath’i harika bir Cloudflare alternatifi haline getiriyor. Şu anda büyüyen bir şirket ve ücretleri de gayet makul. Uygun ücretli hizmeti, kaliteli araçları ve desteği ile Stackpath aradığınız ideal hizmet olabilir.
Ücret: Bir ay ücretsiz deneme. Sonrasında aylık olarak ücretlendiriliyor.
Fastly
Cloudflare ve diğer CDN hizmetleri ile web güvenlik sağlayıcılara kıyasla Fastly pazara yeni giriş yapan bir şirket. Bununla birlikte kısa sürede pazar liderleri arasına isimlerini yazdırma konusunda başarılı oldular.
Anlık konfigürasyon güncellemeleri, anlık temizleme (instant purging), dinamik içeriğin önbelleklenmesi, gerçek zamanlı kayıt (log) akışı, analiz, anlık trafik artışı koruması gibi kapsamlı hizmetler sunuyorlar.
Gerçek zamanlı CDN hizmetinden faydalandığınızda anlık değişikliklere izin vermektedir. Dahası fiyatları esnektir, kullandığınız kadarını ödersiniz.
Ücret: Ücretsiz deneme sürümü mevcut. Sonrasında kullandığınız trafiğe göre ücretlendirilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Cloudflare’in Rakipleri Kimlerdir?
Amazon, Sucuri, Fastly, Imperva ve Akamai Cloudflare’in başlıca dişli rakiplerindendir.
Hangisi Cloudflare’den Daha İyi?
Temel gereksinimler ve ücret konusunda Cloudflare hala en iyi seçenek diyebiliriz. Konu güvenlik olduğunda ise rakipleri ön plana çıkıyor.
Amazon Cloudflare’in sahibi mi?
Amazon Cloudflare’e sahip değildir. Amazon “Cloudfront” adında kendi CDN hizmetini sunar.
Cloudflare Ücretsiz midir?
Cloudflare’in ücretli ve ücretsiz sürümleri mevcuttur. Buna karşın ücretsiz sürümü tercih ettiğinizde web sitenizde zaman zaman kesintiler yaşayabilir, “Ben bot değilim” türü doğrulama ekranları ve diğer can sıkıcı uygulamalara maruz kalabilirsiniz. Bunun bir çeşit pasif upsell (ücretli sürüme geçirme) taktiği olduğunu söyleyebiliriz.
En İyi Cloudflare Alternatifi hangisi?
Cloudflare dünya çapında hizmet veren bir markadır. Yazımızda sözünü ettiğimiz rakipleri sayesinde gerek hizmet, gerek ücretlendirme konusunda kullanıcı yararına bir rekabet ortamı doğmaktadır. Gereksinimleriniz çerçevesinde en iyi alternatifi biz değil ancak siz söyleyebilirsiniz. Yani bu sorunun cevabını ihtiyaçlarınızı analiz ederek ve size en uygun olanı seçerek cevaplandırabilirsiniz.