Yanarım yanarım da şu sinema dünyasına bir vesile kapak atamadığıma yanarım. Daha önce de bahsettiğim gibi özel ilgi alanıma giren milyarlarca farklı konu var, bu özel ilgi alanı konusunda son derece açgözlü bir insan evladıyım yani. Sinema ise; bilgisayar, internet, teknoloji gibi başlıklarla birlikte listemdeki 9576 madde arasından ilk 10’a girer diyebilirim. Hatta şu dakika telefonum çalsa Holivut’tan ünlü bir yapım firması arayıp “Caner bizdeki yönetmenlere, senaristlere hep kıran girdi. İşin yoksa atla gel. Stüdyoysa stüdyo, imkansa imkan, yıllardır hayalini kurduğun filmleri çek” dese, an itibariyle beni tanıyan herkesin çok geçmeden “La bir Caner vardı ne oldu birdenbire ortadan kayboldu?” demelerine vesile olacak kadar hızlı biçimde giderim. Korkusundan bilim-kurgusuna zirilyon tane film izledim sonuçta, çekmesi ne kadar zor olabilir ki? Anlayacağınız o telefonu cidden bekliyorum.
İzlediniz mi bilmiyorum Matt Damon‘un oynadığı, geçen sene vizyona giren Elysium isimli bir film vardı. Büyük beklentileri suya düşüren, bilim-kurgu olması gerekirken amaçsızca duygusala bağlayıp finalde “Hasstır be!..” dedirten yüksek bütçeli tırt bir filmdi. Biz, Matt amca şu canım kıyafeti giyip piyasanın tozunu attıracak diye beklerken o “Allah’ını seven vurmasın, zaten zor ayakta duruyorum” modunda dayak yeyip durdu. Yeri gelmişken, siz de benim gibi bu filmi izleyip bir şeylerin eksik kaldığını hissedenlerdenseniz ihtiyar Tom Cruise’un (Adam 52 yaşında lan. Vakt-i zamanında onunla birlikte Top Gun’da oynayan kadın şimdiki filmlerde teyze / nene rolleri oynuyor) yeni filmi Edge of Tomorrow‘u izleyip babalar gibi tatmin olabilirsiniz. Bu filmde Elysium’daki o iş görmez kıyafetin adam gibi çalışanını yapmışlar.
Tabi filmin kötü olması görsel efektlerinin de kötü olduğu anlamına gelmiyor. Hatta uzaydaki istasyon ve abartılı toz bulutları gibi birkaç detay (Konunun etrafında döndüğü uzay istasyonu ne kadar detaysa artık) haricinde Image Engine isimli görsel efekt firması baya sağlam bir iş çıkarmış diyebilirim. Robot askerlerin çevre ile olan uyumu, insansı hareketleri falan süperdi, adamlar moşın kepçır (Motion capture) olayını aşmışlar. Yukarıdaki video ile de benim gibi “Nasıl yapıyorlar la bu olayları?” diye merak içinde bulunan sinemaseverlere cevap veriyorlar. “Olur da Holivut’tan o telefon gelirse filminizin görsel efektlerini yaptırmak için başkasına gitmeyin, bize gelin” diyorlar. Olur yani, ben giderim.
1 Yorum
10-20 yıl sonra nasıl olur düşünemiyorum :) Image Engine pc ve konsol oyunlarına el atsa nasıl olur acaba?