cPanel bana göre en yetenekli ve kaprissiz site kontrol panellerinden biri. Hatta ben şahsen bir sunucuda ilk önce cPanel olup olmadığına bakanlardanım. Tabi ki konumuz scriptin bir kontrol paneli olarak ne kadar maharetli olduğu değil. Son zamanlarda bu konuda çok fazla soru gelmeye başladığı için böyle bir yazı hazırlama ihtiyacı duydum (enteresan bir şekilde backup özelliği halihazırda kullanılıyor olmasına rağmen bu özelliği site taşımak için kullanmak pek akla gelmiyor). Başlangıç seviyesine hitap eden bu yazımızda; elinde cPanel gibi bir altın bilezik bulunanların herhangi bir vesileyle sitelerini başka bir sunucuya taşımak istediklerinde, bu panelden nasıl faydalanabileceklerinden ve dolayısıyla zamandan, uğraştan nasıl tasarruf edebileceklerinden bahsedeceğim.
Bir çoklarına göre site transfer etmek, sitedeki tüm dosyaları FTP kanalıyla bilgisayara indirip yeni sunucuya yüklemek ve dolayısıyla saatlerce, hatta belki günlerce uğraşmak anlamına geliyor. Hele ki bir de sitenin boyutu GB olarak anılmaya başlanmışsa Allah kolaylıklar versin…
Oysa cPanel, kullanıcıyı tüm bu külfetlerden kurtaracak güzide bir yedekleme (backup) hizmetine sahip. Sisteme aşina olanlar zaten bu hizmeti lokal yedekler almak için kullanıyorlar, bununla birlikte dilendiği taktirde tüm site tek bir dosya halinde sıkıştırılıp (backup-03.06.2010_18-54-05_egonomik.tar.gz gibi) başka bir sunucuya gönderilebiliyor. İşte biz de tüm siteyi belki de dakikalar içerisinde başka bir sunucuya transfer etmek için bu özellikten faydalanacağız.
Bu iş için kolları sıvadıktan sonra panel anasayfasından “Files -> Backups” linkine tıklıyoruz,
ardından “Full Backup” (Tam yedek) seçeneği altındaki “Download or Generate a Full Web Site Backup” (Tam bir yedek oluştur/indir) düğmesine tıklayarak tüm sitenin yedeğini oluşturacağımız sayfaya geçiyoruz
karşımıza çıkan sayfadaki “Backup Destination:” (Yedek dosyasının kaydedileceği hedef) seçeneği, varsayılan olarak lokal yedekler almak üzere “Home Directory” (Site ana dizini) olarak işaretli
bu seçeneği “Remote FTP Server” (Uzak FTP sunucusu) olarak işaretliyor ve karşımıza çıkan kutucuklara sitenin transfer edileceği yeni sunucunun FTP bilgilerini resimdeki gibi giriyoruz
eğer opsiyonel olarak ifade edilen “E-mail Adress” alanına e-mail adresinizi girerseniz, sitenizin büyüklüğüne göre değişecek olan bir süre içerisinde transfer işleminin başarılı veya başarısız olarak tamamlandığını ifade eden bir bilgilendirme mesajı alacaksınız.
Remote Server, Remote User ve Remote Password alanları resimden de anlaşılabileceği üzere karşı sunucunun ftp adresi, kullanıcı adı ve şifre bilgilerini ifade ediyor. Bununla birlikte eğer yeni hosting sağlayıcısı tarafından farklı bir bilgi verilmediyse Port alanına 21 değerini giriyoruz.
Eğer her şey yolunda giderse ve posta kutunuza “full backup complete” başlıklı bir e-mail gelirse, yeni sunucudaki işlemlere başlayabilirsiniz. Şayet yeni sunucuda tam yetkili bir WHM (Web Hosting Manager) paneliniz varsa işiniz bir kaç linke tıklamak kadar kolay. Bu vesileyle eski sunucudaki tüm dosyalarınız, e-mail hesaplarınız, veritabanlarınız ve istatistik kayıtlarınız hiç bir kayba ve ekstra çabaya gerek kalmadan kurulacaktır. Bununla birlikte WHM paneliniz olmasa da yeni sunucunun sistem yöneticisinden hostunuza gönderdiğiniz yedeği kurmasını rica edebilirsiniz. Olur da sistem yöneticinden olumsuz bir yanıt alırsanız ve iş başa düşerse yedek dosyasını yine cPanel’in dosya yöneticisiyle ayıklayabilirsiniz.
Bu iş için yine cPanel anasayfasından “File -> File Manager” bağlantısına tıklıyor, karşımıza çıkan ufak pencereden “Home Directory” seçeneğini işaretliyor ve “Go” diyoruz
karşımızda sitenin ana dizinindeki dosyalar ve az önce gönderdiğimiz backup dosyası var. Bu dosyaya sağ tıklayarak açılan menüden “Extract” (Ayıkla) seçeneğini işaretleyerek, örneğin /YEDEK gibi bir klasöre çıkartıyoruz.
Dosya yöneticisi kök dizinde YEDEK isimli bir klasör oluşturarak gelen tüm site dosyalarını bu klasörün içerisine çıkardı (eğer oluşturduğunuz dizini göremezseniz üst menüdeki “Reload” linkine tıklayabilirsiniz).
Sitemizin “public_html” (veya “www“) klasörü gibi kök dizindeki tüm dosyalar, bu yeni dizin içerisinde “homedir” ismiyle çıkartıldı (yeni cPanel versiyonlarında bu dizin “homedir.tar” şeklinde sıkıştırılmış olarak gönderiliyor. Bu dosyayı da yine üzerine sağ tıklayıp “Extract” diyerek ayıklayabilirsiniz).
Şimdi sıra yeni sunucunun public_html klasörü ile, yedeğin içindeki (homedir dizinindeki) public_html’yi değiştirmeye geldi. Bu iş için önce sunucudaki sıfır kilometre ve içi boş olduğuna emin olduğumuz public_html klasörünü siliyor, ardından yedeğimiz olan public_html yi kök dizine taşıyoruz.
Bu iş için klasöre sağ tıklayıp açılan menüden “Move” (Taşı) seçeneğini işaretliyor
ve açılan pencereden taşınacak yer olan kök dizini “/” işaretiyle ifade ediyoruz
böylelikle sitenin halka açık yayındaki tüm dosyalarını taşımış olduk. Bunun haricinde eğer sitede veritabanı kullanılıyorsa, bu dosyalara YEDEK klasörünün altındaki mysql dizininde bulabilirsiniz. Bu dosyaları phpMyadmin vesilesiyle dump edebileceğiniz gibi, şayet veritabanı dosyalarınız sunucunun phpMyadmin aracılığıyla yüklemeye izin verdiği boyuttan büyükse, Sypex veya Bigdump scriptlerinden yardım alabilirsiniz.
Şayet WHM erişiminiz yoksa veya sistem yöneticisinden yedek kurulumu konusunda “hayır” yanıtı alırsanız malesef eski istatistik kayıtlarınızı, e-mail adreslerinizi ve addon/parked domainlerinizi otomatik olarak kurabilmenizin bir yolu yok. Tüm bu işlemleri yine manuel olarak tamamlamak durumundasınız.
cPanel ile site taşıma konusundaki tüm adımları dilim döndüğünce ve mümkün mertebe adım atlamadan anlatmaya çalıştım. Yine de takıldığınız bir nokta olursa yorum bölümünden iletebilirsiniz.
25 yorum
ellerine sağlık bu işlemi çok merak ediyordum… çok sağol abicim allah razı olsun
Canom bunu bana hep anlatmak göstermek istiyodun artık gerek kalmadı :)
sağolun yararlı oldu
whm paneli varsa veritabanını nasıl otomatik taşıyabilriz. bunu da anlatırmısınız. bundan bahsetmişsiniz ama anlatmamışsınız.
Güzel anlatım teşekkürler.Host değiştirmem gerekecek sanırım.Anlatım çok net olmuş, sağol.
merhaba peki cpanel’de 50’den fazla site varsa bunları email, DB ve dosyaları tek seferde yapabilirmi
acil geri dönüş yaparsanız sevinirim
@deniz acil dönüş yapamadım kusura bakma. Sen WHM’den bahsediyorsun sanırım ve evet yanlış hatırlamıyorsam WHM’de uzak sunucudan çoklu site transferi özelliği vardı.
Merhaba ;
Öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
Sormak istediğim backup ‘ ı başka bir server ‘ a değilde aynı serverda yapmak istiyorum. Home Directory altında fakat işlem gerçekleşmiyor.
Backups Available for Download: tarafında
No Previous Backups var.
işleme almış olması gerekmiyormu ??
Tayfun hostta backup alabilmek için yeterli alanın kalmamış olabilir mi?
yeterli alanım var fakat anlamış değilim en azından No Previous Backups yerine almış olduğum backup ‘ ın (in progress) yazması gerekirdi ama değişen hiçbişey yok :S
O zaman hosting sağlayıcı tarafından backup konusunda çeşitli kısıtlamalar uygulanıyor olabilir. Bir sor istersen.
Teşekkürler Caner Bey,
Sorunu ve çözümünü bulduğumda tekrardan yorum yazacağım bu konu ile alakalı.
İyi çalışmalar dilerim
sitemi transfer etmek istiyorum.
anlatımlarınızı ve resindeki talimatları uyguladım olmuyor
bir türlü transfer edemedim
buradaki anlatımınız ile bir site taşıdım daha sonuçlanmadı ancak olacak sanırım, buradaki işlemlerden sonra ns yönlendirilecek değil mi hocam, elinize emeğinize sağlık, teşekkür ederim.
Rica ederim. Evet tüm bu işlemlerden sonra NS yönlendirme işlemini yapmanız gerekli.
tekrardan teşekkür ederim , bu kadar hızlı cevap süpersiniz, internette bulduğum en net ve doğru dürüst anlatım, bundan sonra sitenizin abonesiyim, iyi çalışmalar.
anlatımlarınız için teşekkürler hocam bir sey sormak istiyorum mail adresleri nasıl yüklencek onu da anlatır mısınız host firması yüklemiyor benim yapmam lazım yardımcı olur musunuz
iyi günler hocam sitemi hacklediler ve başka kötü bir siteye yönlendiriliyor. bu haliyle yedeği alıp farklı bir hosta taşıma ve bu kötü siteye yönlendirmeyi kaldırma mümkün mü? Teşekkürler (Bir de bu konuda yardımcı olabilecek birileri varsa tavsiye edebilir misiniz?)
hocam çok teşekkürler, gözümüzün önünde olan şeyi görmemişiz sayende öğrendik. bayağı kolaylık oldu eyvallah.
BEN SİTEMİ BAŞKA BİR HOSTA TAŞIMAK İSTİYORUM….ANLADIĞIM KADARIYLA ANLATILANLARI GEREKTİĞİ GİBİ UYGULARSAM BAŞKA BİR ŞEYE GEREK KALMAKSIZIN SİTEMİ TAŞIMIŞ OLURUM DOĞRUMU ANLADIM….BİRDE SİTEMİN YÖNETİM PANELİNİ AÇTIĞIMDA SEKMEDE KORSAN RESMİ ÇIKIYOR BUNUN ANLAMI NEDİR…??? BU NEDENLE MİDİR ANLAMADIM…ŞİFRE VE KUL ADI GOOGLEDE KAYITLI OLMASINA RAĞMEN ADMİN PANEL KUL ADI VE ŞİFRE HATASI VERDİ…2 AYDIR SİTEME DE GİRİŞ YAPAMIYORUM…KONU HAKKINDA ACİL BİLGİ GEREKİYOR..YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNECEĞİM….SAYGILAR
site adını da yazdım spam kabul etti herhalde…neyse şöyle gezmis(tire)butikgiyim(nokta)com…yardım için bir bakarsanız sevinirim…..
merhaba, bende full backup aldığım siteyi başka bir sunucu ya taşıdım, kök dizine full backup klasoru geldi, onu açarak içinde bulunan homedir klasorunun içindeki tüm dosya ve klasorları kök dizine ana dizine taşıdım, geldi ancak tek sorun mysql, işte phpmyadmine girdiğimde veri tabani yok, veri tabani soruu veriyor, bunu nasıl yapacaz, yeni veri tabanımı oluturuyoruz, zaten siteminiz tam yedeğini yükledik db nin aktif olması gerekiyor, yani db dosyası nerede ve nasıl phpmyadminde gözükecek. full backupu bir türlü yükleyemedim.
Elbette, yine cPanel üzerinden yeni veritabanları oluşturup yedek dosyasının içinde gelen veritabanı dosyalarını phpMyAdmin (veya büyük datalar için Bigdump) ile yüklemeniz lazım. Sadece homedir dizinini açmak yeterli değil.
çok teşekkür ederim, dediğiniz şekilde oldu…
Hepsini yaptım Ns leri değiştirdim fakat site çalışmadı. Yazının son paragrafında bahsedilen veritabanı ve msql kısmını tam anlamayadım sanırım.